sâmbătă, 20 aprilie 2013

De ce un Festival de Traditii Populare Romanesti?


       Probabil ca nimic altceva nu poate defini mai bine spiritul unui popor decat pastrarea propriilor sale traditii si obiceiuri.
Romania este un loc plin de legende, mituri si traditii pastrate de-a lungul secolelor, iar noi ca si mostenitori ale acestora, avem datoria sa le mentinem vii, pentru a putea fi transmise mai departe din generatie in generatie.
Aceste traditii sunt definite de dansurile populare romanesti, cantecul popular, obiceiurile, portul popular.

Dansul popular, prin varietatea sa, prin traditie si sentiment, este expresia fiecarui colt de tara, cu obiceiurile, oamenii si cultura lui. Parca uitate de cei mai multi tineri, dansurile populare ard in inimile bunicilor si strabunicilor "dependenti" de folclor. Dansurile populare nu au voie sa dispara, ele trebuie sa renasca, sa existe in inima fiecaruia dintre noi.

In general portul romanesc, are ca si trasatura comuna faptul ca are aceeasi asemanare indiferent de zona, dar ceea ce il deosebeste in fiecare zona a tarii sunt diverse elemente: schimbari de croiala, modul de folosire a podoabelor, a realizarii pieptanaturii, etc.
Portul popular romanesc isi are radacinile bine fixate in porturile vechilor traci, geti si daci, dar putem observa si o asemanare in ceea ce priveste portul poparelor din Peninsula Balcanica. Nici macar trecerea timpului nu a putut sa aschimbe caracteristicile esentiale ale portului, ele ramanand intacte si nealterate. Din contra, de-a lungul timpului taranul roman si-a dovedit spiritul creativ si si-a pus imaginatia in functiunea, inovand mereu portul popular romanesc, atat in ornarea tesaturilor si a broderiilor, cat si in obtinerea culorilor de natura vegetala.

Cantecul popular romanesc s-a mentinut de secole, facand si astazi, la fel de bine cum facea si in trecut, adica sa inveseleasca sufletul romanului la veselie, sa il mangaie la tristete si sa il insoteasca in toate momentele vietii: botez, nunta, sarbatoare...


Este de datoria noastra sa privim la toate aceste valori cu multa mandrie in suflet si cu multa dorinta de a nu le pierde, lasand si pe copii copiilor nostri sa simta cu adevarat originea poporului romanesc. De aceea ne-am gandit ca organizarea unui festival de traditii romanesti va contribui la mentinerea vie a acestei lumi mirifice a traditiilor.....

2 comentarii:

  1. Super ideea de a organiza un festival. Abia astept sa particip si eu si sa ma bucur de traditiile populare romanesti!

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-e dor de a vedea costume populare.. o sa particip si eu!

    RăspundețiȘtergere